Chcesz być na bieżąco?
Zapisz się!
Aktualności
09.04.2022
„Gliwuś”- promujący Gliwice wypiek CKZiU nr 1
„Gliwuś” – to robocza nazwa wypieku Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Gliwicach, które ma kojarzyć się z naszym miastem.
- Smakołyk został zaprezentowany 8 kwietnia na Gliwickich Targach Edukacyjnych –EDUCATIONFAIR.
- Ciastko powstało w Warsztatach Szkolnych w ramach zajęć praktycznych w trakcie kształcenia technika żywienia i usług gastronomicznych. Wykonane przez uczniów z produktów naturalnych na bazie ciasta drożdżowego, z posypką i odrobiną konfitury z jeżyn.
- Gliwuś ma kojarzyć się z miastem, dlatego jest w kształcie gliwickiej Radiostacji. Nawet wysokość ciastka to 11 cm, co ma przypominać, że Radiostacja, będąca najwyższą konstrukcją drewnianą w Europie, ma 111 m wysokości.
- Nauczyciele i uczniowie CKZiU nr 1 w Gliwicach mają nadzieję, że Gliwuś na stałe zagości obok innych pysznych deserów w menu gliwickich restauracji i kawiarni, stając się słodką wizytówką naszego miasta.
- Aby faktycznie tak się stało, oprócz samego ciastka zostanie stworzony bezpłatny certyfikat, o który mogą ubiegać się cukiernicy. Chcielibyśmy, aby umowa dotycząca przestrzegania receptury była gwarancją smaku i jakości gliwickiego deseru. Mamy nadzieję, że Gliwuś zdobędzie serce gliwiczan i turystów, a cukiernicy skorzystają z możliwości ubiegania się o certyfikat.


Składniki Gliwusia:
mąka pszenna
drożdże
masło
woda
cukier
sól
soda oczyszczona
żółtko
do posypania: posiekane orzechy np. laskowe, włoskie, migdały, sól morska, mak, drobny cukier wymieszany z cynamonem lub lukier z dodatkiem konfitury.