Warsztaty szkolne

Warsztaty szkolne powstały w 1958 roku przy Zespole Szkół Gastronomicznych w Gliwicach. Do 1979 roku miały swoją siedzibę w budynku Zespołu Szkół Hutniczych przy ulicy Barlickiego 3. W tym samym roku  zostały przeniesione do budynku Zespołu Szkół Ekonomiczno- Usługowych przy ulicy Kozielskiej 1, gdzie prowadzą swoją działalność szkoleniowo- produkcyjną do czerwca 2014r. W latach 1999- 2006 posiadały status Gospodarstwa Pomocniczego, obecnie są integralną częścią szkoły.
Od 1 września 2014r. warsztaty szkolne działają w ramach Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Gliwicach

Warsztaty Szkolne jako zakład szkoleniowy:
  • realizują podstawy programowe praktycznej nauki zawodu w zawodach: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych. 
  • kształcą uczniów w w/w zawodach z terenu Gliwic i okolic,
  • posiadają 42 stanowiska szkoleniowo- produkcyjne na powierzchni 329 m2 ,
  • współpracują z innymi szkołami gastronomicznymi w regionie,
  • kooperują z zakładami gastronomicznymi z terenu miasta i okolic.

Warsztaty Szkolne jako zakład gastronomiczny:
  • posiadają zatwierdzenie Państwowego Inspektora Sanitarnego w Gliwicach do prowadzenia działalności gastronomicznej, sprzedaży posiłków na miejscu, oraz dostarczania w ramach kooperacji do innych zakładów,
  • podlegają stałym kontrolom stacji SANEPiD w Gliwicach,
  • stosują procedury dobrej praktyki higienicznej,produkcyjnej i systemu HACCP,
  • mają wypracowaną procedurę sporządzania i dostarczania posiłków dla kooperantów,
  • posiadają szeroki asortyment sporządzanych posiłków, w większości na podstawie wypracowanych receptur własnych,
  • przestrzegają zasad żywienia przy planowaniu jadłospisów, z uwzględnieniem zapotrzebowania żywionych grup ludności w składniki  odżywcze,
  • współpracują z Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Gliwicach,
  • sporządzają posiłki obiadowe dla uczniów wielu szkół i przedszkoli w mieście.

Działalność podstawowa
 
  • produkcja i sprzedaż obiadów abonamentowych i poza abonamentowychz konsumpcją  na miejscu w sali konsumenckiej,
  • produkcja i sprzedaż obiadów na wynos,
  • sporządzanie i sprzedaż wyrobów kulinarnych i cukierniczych,
  • catering  obiadów do szkół, przedszkoli i innych instytucji,
  • organizowanie pracy baru sałatkowego.



Działalność uzupełniająca
 
  • produkcja i sprzedaż potraw na imprezy okolicznościowe.
  • organizacja i obsługa  imprez okolicznościowych (od 20 do 300 osób),
  • organizacja balów sylwestrowych i karnawałowych na miejscu,
  • obsługa konferencji,
  • prowadzenie zajęć integracyjnych dla grup uczniów spoza szkoły,
  • udział w programach unijnych,
  • prowadzenie kursów gastronomicznych,
  • organizowanie prelekcji na temat prawidłowego odżywiania z pokazami dla młodzieży innych szkół

Partnerzy

  • GWSH
  • Pitax
  • Qlavi
  • li
  • mm
  • Projekt z Klasą
  • Restauracja SzaMMa
  • Leroy Merlin
  • ZUS
  • Hotel Qubus
  • Erasmus +
  • Pozytywni.Gliwice.pl
  • aMADEUS
  • Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach
  • Undicom.pl
  • AEHT
  • Socrates Comenius
  • Gliwicki Salon Edukacyjny
  • CENSYM
  • Szkoła Zarządzająca Wiedzą
  • KSAPL
  • Świadomie wybieram przyszłość
  • TV IMPERIUM