Aktualności

18.10.2017
Konkurs kulinarny z dynią w roli głównej





W dniu 18 października 2017 roku, w ramach obchodów Światowego Dnia Żywności, odbyła się
w CKZiU kolejna edycja konkursu szkolnego „Gotować każdy może…”, organizowana przez panie Bożenę Lempa i Barbarę Jaworską. Tym razem hasłem przewodnim konkursu były warzywa dyniowate (teraz jest na nie sezon) i jego tytuł brzmiał „Dynia i przyjaciele smaków mają wiele”.
W konkursie startowało 15 zespołów dwuosobowych, mających wykonać potrawy, których głównym składnikiem były warzywa dyniowate -  głównie dynia i cukinia. W jury oceniającym efekty pracy uczniów zasiedli: pan Marcin Janiszewski i pan Mirosław Stańczak – szefowie kuchni z restauracji „Szamma” oraz pani Beata Wojtasik. Uczestnicy przygotowali bardzo różnorodne potrawy pod względem zastosowanych surowców, smaku i sposobu podania . Najwyżej jury oceniło ciasto przygotowane przez uczennice klasy 2au, Karolinę Muzyka i Agatę Mientus – brownie z musem dyniowym. Drugie miejsce zajął zespól z klasy 1au – Weronka Kampa i Andrzej Kołodziej, a trzecie – zespół mieszany – Mikołaj Maciasz z klasy 3au i Paulina Latuszek z klasy 1au.
Uczniowie otrzymali nagrody rzeczowe i książkowe, sponsorowane przez Radę Rodziców. Dodatkowo zdobywcy pierwszego oraz czwartego miejsca (zespół wyróżniony przez szefów kuchni)  zostali zaproszeni do restauracji „Szamma”, która objęła patronat nad naszym konkursem, na jednodniowe warsztaty kulinarne.

 

Przygotowała Barbara Jaworska

Aby obejrzeć zdjęcia z tego konkursu, kliknij TUTAJ

Partnerzy

  • GWSH
  • Pitax
  • Qlavi
  • li
  • mm
  • Projekt z Klasą
  • Restauracja SzaMMa
  • Leroy Merlin
  • ZUS
  • Hotel Qubus
  • Erasmus +
  • Pozytywni.Gliwice.pl
  • aMADEUS
  • Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach
  • Undicom.pl
  • AEHT
  • Socrates Comenius
  • Gliwicki Salon Edukacyjny
  • CENSYM
  • Szkoła Zarządzająca Wiedzą
  • KSAPL
  • Świadomie wybieram przyszłość
  • TV IMPERIUM