Aktualności

26.10.2016
Akademia Kulinarna w warsztatach szkolnych CKZiU


26.10. 2016r. w CKZiU odbyły się warsztaty kulinarne „Potrawy kuchni europejskich z zastosowaniem pieca Rational”. Warsztaty prowadzili szefowie kuchni firmy „Rational”- (producenta pieców konwekcyjnych - „mercedesów” na rynkach europejskich): Pan Bogdan Wędzicha i Pan Paweł Babisz. W zajęciach uczestniczyła młodzież klas odbywających zajęcia praktyczne w warsztatach szkolnych: 3ag, 2au i 1bu. Uczniowie, pod okiem szefów kuchni przygotowali, 20 dań z asortymentu przystawek, zup, dań głównych i deserów. Z ciekawszych potraw można wymienić: ceviche z pstrąga z pesto bazyliowym, zupę krem
z białych warzyw z chrustem bekonowym, gulasz z podgrzybkiem serwowany z kaszotto z pęczaku i dyni, pudding z komosy ryżowej i mleka kokosowego ze świeżymi owocami. W trakcie zajęć młodzież mogła się również bliżej zapoznać z zasadami obsługi pieca konwekcyjnego firmy „Rational”, który stanowi wyposażenie warsztatów szkolnych.

Po odbytych warsztatach uczniowie otrzymają stosowne certyfikaty potwierdzające udział

w Akademii Kulinarnej oraz umiejętność obsługi pieca konwekcyjnego.

Szefowie kuchni zapowiedzieli następne zajęcia w styczniu 2017r.

Aby zobaczyć więcej zdjęć zmagań naszych uczniów oraz przepyszne efekty ich pracy podczas Akademii, zapraszamy do Galerii!

 

Partnerzy

  • GWSH
  • Pitax
  • Qlavi
  • li
  • mm
  • Projekt z Klasą
  • Restauracja SzaMMa
  • Leroy Merlin
  • ZUS
  • Hotel Qubus
  • Erasmus +
  • Pozytywni.Gliwice.pl
  • aMADEUS
  • Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach
  • Undicom.pl
  • AEHT
  • Socrates Comenius
  • Gliwicki Salon Edukacyjny
  • CENSYM
  • Szkoła Zarządzająca Wiedzą
  • KSAPL
  • Świadomie wybieram przyszłość
  • TV IMPERIUM